Vuurwerkverbod op komst?

Kleine kans dat we over zo'n 360 dagen geen vuurwerk meer mogen afsteken. Een burgerinitiatief om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden heeft namelijk al 25.000 digitale handtekeningen binnen. Als er 40.000 handtekeningen behaald worden moet de Tweede Kamer dit onderwerp behandelen.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte en de Haagse David Rietveld, de initiatiefnemers van deze actie, hebben een website geopend om de actie onder aandacht te brengen. "We verwachten voor het einde van de week voldoende stemmen binnen te hebben", aldus Rietveld. Ze hopen dat nog 15.000 Nederlanders hun actie steunt, zodat ze de handtekeningen kunnen overhandigen aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Het duo wil niet dat er helemaal geen vuurwerk meer afgestoken wordt, maar wil dat alleen professionals vuurwerk mogen afsteken. Zo zouden gemeenten centrale vuurwerkshows moeten organiseren, zoals dat in veel andere landen ook gebeurt. Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat een krappe meerderheid van de Nederlanders voor het vuurwerkverbod is, namelijk 49 tegen 47 procent.