Hoge Raad wil nieuw oordeel kindermoorden Tolbert

De zaak van de kindermoorden die op 1 augustus 2005 in het Groningse dorp Tolbert werden gepleegd komt opnieuw voor de rechter. De Hoge Raad maakte vandaag bekend dat het gerechtshof in Arnhem zich erover moet buigen.

Voor het doden van het 2-jarige zoontje en 4-jarige dochtertje van zijn vriendin heeft het hof in Leeuwarden Avi C. in april 2007 tot achttien jaar cel veroordeeld. De Hoge Raad wil nu dat het gerechtshof Arnhem bekijkt of de 50-jarige verdachte op het moment dat hij de kinderen doodde nog enig bewustzijn had.

Avi C. zou de kinderen hebben gedood en zijn vriendin hebben aangevallen toen hij in een drugspsychose verkeerde, doordat hij amfetaminen had ingenomen. Hij kon daardoor totaal niet overzien wat hij deed, aldus zijn advocaat Patrick Rombouts. Het gerechtshof in Leeuwarden was het daarmee eens, maar verweet C. dat hij zichzelf in die toestand had gebracht door de amfetaminen te slikken.

De Hoge Raad meent dat de man niet had kunnen voorzien dat de drugs zo'n uitwerking op hem zouden hebben. Hij had niet van tevoren de opzet om zijn gezin kwaad te doen. Het hof in Arnhem moet bezien of C. op het moment van zijn daad besefte wat hij deed.

  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP