'Aanslagen Afghanistan nemen deze winter niet af'

De Taliban en al-Qaeda pleegden de afgelopen jaren in de winter minder aanslagen in Afghanistan dan in andere seizoenen, maar aan die trend komt de komende maanden een einde. Dat voorspelde Kai Eide, de speciale VN-gezant voor Afghanistan, dinsdag (lokale tijd) tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Burgers en internationale troepen in het door oorlog verscheurde land moeten er rekening mee houden dat de extremisten ondanks de soms bittere koude in de komende maanden zeer actief blijven. Eide erkende dat de veiligheidssituatie in Afghanistan de afgelopen maanden is verslechterd en dat er weinig zicht is op verbetering.

"We moeten niet verwachten dat het niveau van vijandelijkheden net zo zal dalen als in eerdere winters", waarschuwde Eide. Tegelijkertijd noemde hij positieve ontwikkelingen. Zo zijn de relaties tussen Pakistan en Afghanistan verbeterd, zou een verandering in de samenstelling van de Afghaanse regering leiden tot een betere aanpak van corruptie en zou de export van drugs met 19 procent zijn afgenomen.

'Aanslagen Afghanistan nemen deze winter niet af'  (foto: ANP)