VN-missie Haïti met jaar verlengd

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag unaniem besloten zijn vredesmissie in Haïti met een jaar te verlengen. Herhaalde verzoeken van Haïti's VN-ambassadeur om de missie meer toe te spitsen op economische ontwikkeling werden echter niet gehonoreerd.

Vier stormen die over Haïti zijn geraasd hebben zeker 793 dodelijke slachtoffers gemaakt. Duizenden mensen zijn dakloos geworden, bruggen zijn ingestort en wegen staan onder water, waardoor veel mensen niet naar hun velden of naar de markt kunnen gaan. Zestig procent van de oogst is verloren gegaan en de voedselprijzen blijven stijgen.

De missie, MINUSTAH, werd in 2004 opgezet na de gewelddadige afzetting van president Jean-Bertrand Aristide. De 7.060 soldaten en 2.091 politieagenten -hun aantal blijft komend jaar ongewijzigd- vormen de enige bescherming voor de bevolking tegen wijdverbreide misdaad.

In de resolutie waarmee het mandaat werd verlengd wordt "grof geweld tegen kinderen en wijdverbreide verkrachting en ander seksueel misbruik van meisjes" veroordeeld. Verder wordt er steun uitgesproken voor een nieuwe donorconferentie voor Haïti.