Urinestalen Armstrong uit 1999 opnieuw onderzocht

Het Franse antidopingbureau AFLD wil de urinestalen van Lance Armstrong uit 1999 opnieuw testen. Pierre Bordry, directeur van het bureau, zei dit woensdag tegen de Franse sportkrant L'Équipe. Drie jaar geleden kwamen de monsters in opspraak, nadat L'Équipe stelde dat er bij nieuw onderzoek sporen van epo waren gevonden."Als hij het wil, kan hij op deze manier zijn rentree maken in de best mogelijke omstandigheden, zonder verdenkingen", aldus Bordry.

Armstrong behaalde in 1999 zijn eerste van zeven opeenvolgende tourzeges en maakt volgend jaar zijn rentree in het wielerpeloton. Bordry zegt dat hij de nieuwe tests wil initiëren om de coureur definitief van alle blaam te zuiveren. Hij stelt voor dat de analyses van de zes stalen worden uitgevoerd in een door het Werelddopingagentschap geaccrediteerd laboratorium buiten Frankrijk. "Als hij akkoord gaat, zullen we de operatie starten. Op deze manier krijgt hij de kans te bevestigen dat hij in zijn hele carrière nooit vals heeft gespeeld."

De Amerikaan heeft altijd gezegd dat hij nooit doping heeft gebruikt en dat de Fransen bezig waren met een persoonlijke heksenjacht. De Nederlandse advocaat Emile Vrijman, die door de wielerbond UCI in 2005 op de zaak werd gezet, pleitte Armstrong vrij van de beschuldigingen van L'Équipe.

Armstrong maakte vorige maand bekend dat hij zijn comeback wil maken in de Tour Down Under, die van 18 tot en met 25 januari verreden wordt in Australië. Hij zal uitkomen voor het Astana-team.