Rice beschimpt Rusland

Rusland is een weg ingeslagen richting isolement en irrelevantie. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice gezegd in een toespraak waarin ze felle kritiek uitte op het recente beleid van Moskou. Ze hield haar speech voor een organisatie die de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa promoot.

Rice haalde flink uit naar Rusland en benadrukte dat de inval in Georgië op een fiasco is uitgelopen. "Een schouderklopje van de president van Nicaragua en Hamas is nauwelijks een diplomatieke triomf te noemen", zei ze sarcastisch. In navolging van Rusland hebben alleen het Midden-Amerikaanse land en de Palestijnse militante beweging de onafhankelijkheid van de separatistische Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië erkend.

Daarnaast bespotte ze de militaire oefeningen die Rusland verrichtte met Venezuela en gaf aan dat het Russische leger ondanks een overwinning in Georgië nog altijd niet hersteld is van het ineenstorten van de Sovjet-Unie. "Ik denk niet dat onze buurlanden erg onder de indruk zijn van een aantal overjarige bommenwerpers, die een van de laatste autocratieën in Latijns-Amerika bezoeken".

Rice herhaalde de beloofde steun aan Georgië en wees op de economische problemen waarmee Rusland kampt sinds de korte oorlog van begin augustus. Veel investeerders hebben hun kapitaal teruggetrokken uit Russische projecten, een teken van Ruslands toenemende isolatie, volgens Rice.

Ondanks de agressie die Rusland heeft getoond, kan het Russische volk nog altijd op de VS rekenen, aldus Rice. "We blijven Russische studenten, leraren, journalisten en rechters bijstaan als ze de VS willen bezoeken. We blijven alle Russen steunen die een vrije toekomst voor hun grootse natie voor ogen hebben".