Duyvendak getaart door extreem-rechts

Ex-GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft vanmiddag in de Amsterdamse Openbare Bibliotheek bij de presentatie van zijn boek 'Klimaatactivist in de politiek' een taart in zijn gezicht gekregen. Extreem-rechtse actievoerders smeten hem de lekkernij ongevraagd in het gelaat.

Vanaf het balkon gooiden de actievoerders - aanhangers van de extreem-rechtse groep Voorpost - ook pamfletten naar beneden met de kop 'terrorist'. De politie verrichtte drie arrestaties, waaronder die van de taartgooier. Nadat hij zich had opgefrist hervatte Duyvendak zijn presentatie.  Daarbij zei hij dat hij met iedereen in debat wil over zijn actie-verleden, óók met de taartgooiers.

Een persbericht eerder deze maand over de boekpresentatie leidde tot het aftreden van Duyvendak als Kamerlid. In dat bericht gaf hij toe betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985.

Update 19.42 uur
Wijnand Duyvendak is totaal niet te spreken over de taartgooi-actie van de leden van het extreem-rechtse Voorpost.  Hij noemde het na afloop een ''smakeloze taart'' die onterecht gegooid was."Dit was geen koekje van eigen deeg. Geweld tegen personen heb ik altijd afgewezen".

Op de boekpresentatie zei hij nu alle vormen van buitenwettelijke acties af te wijzen. Toch beaamde hij nog wel eens met romantische gevoelens terug te kijken op ''de gekke, creatieve, foute, succesvolle en mislukte acties'' uit de jaren 80. De taartgooi-actie van vanmiddag vond hij "fout en mislukt", zo zei hij in antwoord op vragen van het journaille.

GroenLinks-fractieleider Femke Halsema noemde het taarten van Duyvendak buitengewoon kwalijk. "Nederland heeft de afgelopen tien jaar zijn onschuld verloren als het gaat om het gooien van taarten", zei ze verwijzend naar de taart die wijlen Pim Fortuyn ooit in zijn gezicht kreeg. "Dit soort acties konden in de jaren tachtig niet, en kunnen nu nog steeds niet". Volgens Halsema is er binnen haar partij ook geen plek voor lieden die dit soort acties goedkeuren. "Mensen die het gebruik van geweld goedkeuren horen niet in GroenLinks thuis."

De drie gearresteerde actievoerders van Voorpost, die onder meer de vereniging van Nederland en Vlaanderen nastreven, worden door de politie verhoord. In een rondgestrooid pamflet stellen ze dat Duyvendak veel schade aan de samenleving heeft toegebracht.


Duyvendak krijgt taart in gezicht  (foto: ANP)

 

Ook ooit getaart bij boekpresentatie, maar toen door extreem-links