Liever dood dan trouwen met 75-jarige

Dat lang niet iedere man of vrouw blij is met zijn partner bij een gearrangeerd huwelijk, blijkt maar weer uit het volgende trieste verhaal. Shaika, een 16-jarig meisje uit Saoedi-Arabië, dronk een fles bleek leeg in een poging een einde aan haar leven te maken. Zelfmoord leek haar een betere keuze, dan trouwen met de 75-jarige man die haar vader voor haar had uitgezocht.

Shaika overleefde haar eigen vergiftiging en deed haar verhaal aan de pers. Als Shaika zou trouwen met de 75-jarige man dan mocht haar eigen vader in ruil daarvoor trouwen met de 13-jarige dochter van de nieuwe eega. Shaika smeekte haar vader en toekomstige man de bruiloft tegen te houden, maar die hadden daar geen oren naar.

In vele Arabische landen mogen mannen met meerdere vrouwen trouwen en de vader van Shaika had dan ook al een vrouw. Ook die probeerde te voorkomen dat haar man met het 13-jarige meisje zou trouwen en haar eigen dochter zou worden uitgehuwelijkt.

Haar dochter zou bedreigd zijn en moet voortaan tegen haar vader beschermd worden, alsdus Shaika's moeder.  In een poging haar leven weer alsnog in eigen handen te krijgen, doet Shaika een beroep op de Nationale Saoedische mensenrechtenorganisatie. Volgens Sheikh Abdul Mohsin Al Obeikan, adviseur van van het Saoedische ministerie van Justitie, kan een rechter mannen die hun dochter bedreigd hebben omwille van uithuwelijking, straffen. Maar tot nu toe is er geen uitsluitsel over Shaika's zaak.