Eurlings wil snel tientallen snelwegen verbreden

Tientallen knelpunten op het snelwegennet worden op korte termijn verbreed. Dat is althans het streven van het kabinet. De ministerraad stemde vrijdag in met een spoedwetsvoorstel dat moet voorkomen dat deze wegprojecten stil komen te liggen door milieuprocedures.

"Nog deze kabinetsperiode moeten de schoppen de grond in", zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) na afloop van de ministerraad. Eurlings wilde niet zeggen om welke delen van welke snelwegen het precies gaat. "Maar het zijn de fileknooppunten waar het iedere dag hard vastloopt."

Met het wetsvoorstel reageert het kabinet op de bevindingen van de commissie-Elverding. Die kwam dit voorjaar met een plan om de aanlegtijd van wegen te verkorten. Nu duren de aanleg en verbreding van snelwegen of delen daarvan vaak jaren, vanwege ingewikkelde regels op het gebied van onder meer luchtkwaliteit.

Het wetsvoorstel is naar de Raad van State gestuurd, die er advies over moet uitbrengen. Eurlings heeft gevraagd om een spoedadvies. Dat zou eind volgende maand klaar moeten zijn. Daarna kan de Tweede Kamer erover praten. Na de zomer komt het kabinet bovendien met een groot plan dat het mogelijk moet maken om ook andere wegen snel aan te leggen.