Kabinet maakt werk van wegverbredingen

Goed nieuws voor mensen die veel op de A12 bij Gouda, de A1 bij Diemen, de A2 bij Everdingen rijden en andere filegevoelige knelpunten rijden. Het kabinet heeft iets bedacht om snel werk te maken van de verbreding van snelwegen. CDA-verkeersminister camiel Eurlings was al voortvarend begonnen door een commissie in te stellen die moest onderzoeken hoe de verbredingen sneller konden worden gerealiseerd. Veel wegenprojecten lopen namelijk ernstige vertraging op vanwege allerlei milieu- en procedurele eisen.

De commissie kwam met een oplossing zodat 22 wegprojecten versneld uitgevoerd kunnen worden. Kern van het advies was een simpeler milieutoets, die op de 22 wegen van toepassing zou kunnen zijn. Maar het kabinet heeft nu iets bedacht waardoor de nieuwe wet voor twee keer zoveel wegvakken geldt.

De milieueffecten door wegverbreding worden dan voorspeld in een beperkt gebied. Alleen het gebied tot en met de volgende aansluiting en tot een kilometer aan weerszijden van de weg wordt meegerekend. Het kabinet zal de knoop over de nieuwe wet vanmiddag doorhakken.