Polen wil EU-verdrag niet meer tekenen

De Poolse president Lech Kaczynski zegt dat hij het Verdrag van Lissabon niet zal tekenen, nu de Ieren het in een referendum hebben afgewezen. De uitspraak is een onprettige binnenkomer voor de Franse president Sarkozy. Frankrijk is namelijk vanaf vandaag voor een half jaar EU-voorzitter en zal de moeilijke taak krijgen ook deze crisis weer te bezweren.

Volgens Kaczynski is het 'nutteloos' om het verdrag te tekenen, omdat de Ieren het al hebben afgewezen. Het Poolse parlement heeft het verdrag in april al geratificeerd, maar een handtekening van de president ontbreekt nog. De conservatieve Kaczynski is lange tijd tegen het het verdrag geweest.

De Tsjechische president Vaclav Klaus loopt overigens evenmin warm voor ratificatie. "Er zit iets niet goed. Er zit iets helemaal niet goed", waren de veelzeggende woorden van Sarkozy gisteravond op de Franse tv. Volgens hem vraagt de bevolking zich steeds meer af of de nationale overheid hen niet veel beter kan beschermen dan de EU. De Franse president meent dat die gedachte "een stap achteruit" is.

De crisis heeft het feestje bij de Arc de Triomphe vandaag, ter opening van het Franse voorzitterschap, in ieder geval al bij voorbaat bedorven. Zelfs een blauwe Eiffeltoren helpt daar niets meer aan (bekijk een filmpje).