'Verkrachters altijd de cel in'
Als het aan minister Hirsch Ballin van Justitie ligt, gaan daders van ernstige gewelds- en zedendelicten altijd de cel in. De minister maakt zijn standpunt vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Om de richtlijnen rondom het straffen van gewelds- en zedendelinquenten aan te scherpen, gaat de minister hoogstpersoonlijk met het openbaar ministerie (OM) in gesprek. Officieren van justitie moeten bij dergelijke delicten volgens hem in principe geen taakstraffen meer eisen.
De brief komt naar aanleiding van de ophef die vorige week ontstond toen een ex-agent een taakstraf van tweehonderd uur had gekregen voor het seksueel misbruik van een 14-jarig meisje. Deze straf was conform de eis van het OM, wat tot veel woedende reacties leidde.
Volgens Hirsch Ballin moet de hoofdregel zijn dat bij ernstige zeden- en geweldsdelicten het OM geen taakstraf eist. Deze stelregel moet in de verscherpte Aanwijzing Taakstraffen worden opgenomen en daar mag slechts in 'uitzonderlijke gevallen' vanaf worden geweken.
De minister overweegt ook aanpassing van het Wetboek van Strafrecht. Door deze aanpassing moet het opleggen van een taakstraf bij ernstige zeden- en geweldsdelicten wettelijk beperkt worden. Het is aan het college van procureurs-generaal om de officieren van justitie en de advocaten-generaal op de aangescherpte richtlijnen te wijzen.
Vorige week sprak een Kamermeerderheid van CDA, PVV, VVD en SP openlijk de voorkeur uit voor de beperkte mogelijkheid tot het opleggen van een taakstraf bij ernstige zeden- en geweldsdelicten. Juridisch gezien blijkt de uitvoering lastiger te liggen. Het Wetboek van Strafrecht noemt een 'opgedrongen tongzoen' namelijk ook verkrachting. Mede voor gevallen waarvoor een celstraf te zwaar voor lijkt, wil de minister bekijken hoe een taakstraf verzwaard kan worden.