Rookverbod Nederlandse horeca van kracht

Heb je zin nog even lekker de kroeg in te gaan, pilsje bestellen, peukje erbij? Jammer, dan ben je nu te laat. Vanaf dit moment is er in de Nederlandse horeca een rookverbod van kracht.

Wat voor veel mensen een opluchting is, is voor anderen een nachtmerrie; in alle horecagelegenheden, inclusief cafés, discotheken, restaurants en poppodia mag vanaf vandaag niet meer gerookt worden. De gedachte achter het verbod is een rookvrije werkplek voor iedereen, dus ook voor horecapersoneel. Op terrassen mag nog wel gerookt worden, evenals in aparte rookruimtes. Een voorwaarde is wel, dat in die aparte rookruimtes niet bediend wordt.

Zijn we er klaar voor?
Vorige maand werd bekend dat de horeca nog niet helemaal klaar was voor het naderende verbod. Of dat inmiddels wel het geval is, kunnen we alleen maar afwachten. Dat sommige FOK!kers er ook nog niet helemaal klaar voor waren, bleek uit een recente poll over het rookverbod. Bijna 5000 mensen brachten hun stem uit. Zo'n 10 procent van de stemmers gaf aan het verbod gewoon keihard te gaan negeren en bijna 17 procent legt zich ‘er dan maar bij neer’. Een ruime meerderheid daarentegen, zo’n 49 procent kon niet wachten tot het zover was; zij roken namelijk niet. 3 procent gaf aan maar te stoppen met roken. Succes ermee!

De reacties op de poll waren uitermate verdeeld. Hi_flyer is, voornamelijk om gezondheidsredenen, bijvoorbeeld erg blij met het verbod: "Aangezien ik door jeugdastma allergisch ben voor rook, ben ik erg blij dat het bijna zo ver is. Kan ik ook eens een biertje drinken zonder ziek te worden. Nog los van alle andere voordelen, zoals geen stinkende kleren meer." Rkatier ziet er de 'humor' wel van in: "En weet je wat het 'leuke' is, de eigenaar krijgt de boete als er controle plaatsvind. Niet de roker maar de eigenaar." 5_voor_12 is al te teleurgesteld in de horeca om er ook maar iets om te geven: "Ik heb de horeca na de omschakeling naar de euro (met de asociale prijsverhogingen) al de rug toegekeerd, dus mijn klandizie missen ze al een paar jaar." Sneeuwbataljon komt met een wel heel originele oplossing voor zijn probleem: "Ik ga voortaan pure wiet roken dat is toch wel gewoon toegestaan."

Is er nog hoop voor de roker?
De Nederlandse staat moet zich morgen voor de rechter verantwoorden. 300 caféhouders hebben de staat voor de rechter gedaagd en hopen dat deze het rookverbod alsnog tegenhoudt. Als de uitslag hiervan bekend wordt, houden we jullie natuurlijk op de hoogte.


Heb je een klein momentje over? Stem dan even op de laatste poll over het rookverbod.
Meer lezen over het rookverbod in de horeca en over wereldwijde en wel heel opmerkelijke rookverboden? Lees dan de special! Klik hier.