Kredietcrisis slopend voor Fortis en Citigroup
De aanhoudende kredietcrisis treft bankverzekeraar Fortis hard. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf heeft vandaag rigoureuze maatregelen aangekondigd om de balans op orde te krijgen. Met het totale pakket aan maatregelen hoopt Fortis haar kapitaal met ruim 8 miljard euro te kunnen versterken.
Fortis geeft voor 1,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit en nog eens eenzelfde bedrag aan nieuwe obligaties. Bovendien zal de bank geen tussentijds dividend uitkeren aan de aandeelhouders, waarmee 1,3 miljard euro wordt bespaard. Fortis denkt er ook over om het dividend over geheel 2008 te zijner tijd in aandelen uit te keren in plaats van contanten. "Deze uitzonderlijke maatregelen zijn nodig vanwege de huidige uitzonderlijke omstandigheden", aldus Fortis.
Vorig jaar nam Fortis, samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander, de Nederlandse bank ABN Amro over. In totaal was met die deal 70 miljard euro gemoeid. De Europese Commissie eiste van Fortis dat bepaalde activiteiten van ABN Amro zouden worden afgestoten vanwege mededingingsproblemen. In deze ongunstige marktomstandigheden leveren die gedwongen verkopen veel minder op. Fortis zegt in vergevorderde onderhandelingen te zijn met één partij over de verkoop van de activiteiten.
Met het Amerikaanse Citigroup gaat het ondertussen niet veel beter. De grootste bank van de Verenigde Staten heeft als gevolg van de kredietcrisis al 44 miljard dollar afgeschreven en volgens zakenbank Goldman Sachs zal het daar niet bij blijven. Goldman Sachs verwacht dat Citigroup in het tweede kwartaal wederom verlies zal lijden, als gevolg van nieuwe afschrijvingen ter waarde van 8,9 miljard dollar. Het zou al het derde kwartaal op rij zijn dat Citi in de rode cijfers duikt.
Goldman Sachs adviseert aandeelhouders van Citigroup hun aandelen van de hand te doen. Op Wall Street verliest Citigroup dan ook zes procent en de koers komt daarmee op het laagste niveau in tien jaar. Op wederom een dieprode beursdag verloor het aandeel Fortis vandaag in Amsterdam zelfs bijna twintig procent. Beleggers hoopten dat de kredietcrisis, die afgelopen zomer in de Verenigde Staten begon, na de 'redding' van Bear Stearns in maart zijn dieptepunt wel had bereikt. Aandelenkoersen herstelden op basis van die hoop deels van de grote verliezen van eerder dit jaar. Het kredietspook blijkt echter een hardnekkigere kwaal dan gedacht door steeds opnieuw op te duiken.