EK: Uitslag Duitsland - Turkije

De eerste halve finale van het EK ging tussen Duitsland en Turkije. Na een goede eerste helft waarbij de Turken de overhand hadden, stond er toch 1-1 op het scorebord. Nadat de Duitsers op 2-1 voorsprong waren gekomen, kwamen de Turken toch terug, maar uiteindelijk maakte Lahm een einde aan het Turkse sprookje.

Een compleet Duitsland moest het in de eerste halve finale opnemen tegen een zwaar gehavend Turkije. Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam evenwel van de Turken die na zes minuten zomaar de bal konden voorgeven. Echter kwamen hier geen kansen uit voort. Kazım Kazım loste daarna het eerste schot op doel, maar een schot van Hamit Altıntop zorgde er voor dat Lehmann voor het eerst deze wedstrijd echt getest werd. Na dertien minuten gaf Ayhan een goede voorzet op Kazım Kazım die zijn schot door de lat gekeerd zag. In de nastoot werd een intikker van Semih Şentürk nog tot corner verwerkt. Duitsland kwam er in de beginfase van de wedstrijd niet aan te pas.

Pas na zeventien minuten doken de Duitsers voor het eerst gevaarlijk op in het Turkse strafschopgebied, maar verder dan een corner kwamen ze niet. Turkije bleef echter sterker en na 22 minuten trof Kazım Kazım wederom de lat, maar in de rebound wist Uğur Boral het net wel te vinden. Na het doelpunt probeerde Turkije door te drukken, maar het was Duitsland dat na 26 minuten na een voorzet van Podolski via Schweinsteiger het net wist te vinden. Tot die tijd had Duitsland nog een echte aanval geproduceerd.

Na de 1-1 kwam er meer ruimte op het veld, waardoor beide ploegen mogelijkheden kregen. Een uitbraak van de Duitsers leverde een goede kans op voor Podolski, maar hij schoot over. Ook Turkije kreeg een goede mogelijkheid, maar Lehmann kon een vrije trap van Altıntop net over de lat tikken. Ook een vrije trap van Uğur Boral werd door Lehmann goed verwerkt. Vijf minuten voor rust vond er een botsing plaats tussen Rolfes en Ayhan, waarbij de Duitser een gescheurde wenkbrauw opliep. Uiteindelijk konden beide spelers verder spelen, al had Löw de met een korset spelende Frings al klaar staan om Rolfes te vervangen.

Aan het begin van de tweede helft kwam Frings uiteindelijk toch voor Rolfes in het veld om Duitsland meer grip op de wedstrijd te laten krijgen. Na 51 minuten werd Lahm op de rand van het Turkse strafschopgebied getorpedeerd door Sabri, maar Busacca liet doorspelen, waardoor Duitsland een goede mogelijkheid misliep. Enkele minuten daarna kreeg Hitzlsperger een kans, maar hij schoot hoog over. Daarna kreeg Turkije via Sabri een mogelijkheid, maar Lehmann redde knap op de bal die het midden hield tussen een voorzet en een schot.

Nadat Duitsland al een mogelijke strafschop misliep, gold datzelfde voor Turkije, want Kazım Kazım werd duidelijk vastgehouden in het strafschopgebied. Daarna viel het niveau van de wedstrijd wat terug al kregen beide partijen nog wel enkele kansen. Uiteindelijk scoorde Duitsland uit het niets de 2-1. Na 79 minuten ronde Klose een voorzet vanaf de zijkant via een kopbal beheerst af. Rüştü was onnodig zijn goal uitgekomen en deze buitenkans werd goed onderkend door Klose. Enkele minuten kapte Sabri Lahm aan de zijkant uit en gaf een voorzet die door Semih Şentürk bij de eerste paal beheerst werd binnengetikt. Uiteindelijk deden de Duitsers hun reputatie eer aan door vlak voor tijd te scoren. Lahm kwam na een goede een-twee oog in oog met Rüştü te staan en schoot fraai binnen. Turkije drong nog wel aan en kreeg nog een vrije trap, maar nadat ze deze niet wisten te benutten, was het Turkse sprookje voorbij.

Karakteristieken

Duitsland - Turkije
22’ Uğur Boral 0-1
26’ Schweinsteiger 1-1
79’ Klose 2-1
86’ Semih Şentürk 2-2