CNV: 'Onveilige werkvloer' kost miljoenen Nederlanders hun gezondheid

Vakbond CNV is verbolgen over de recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): maar liefst 17 procent van de werkenden in Nederland zegt te maken te hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer. Het gaat om pesten, seksuele intimidatie en andere vormen van ongewenste aandacht. CNV roept werkgevers met klem op om maatregelen te nemen en noemt het 'schandalig' dat zoveel mensen dagelijks door een onveilige werksfeer moeten ploeteren.

Vooral in sectoren als de zorg en horeca is de situatie nijpend. Volgens het onderzoek dat het CBS uitvoerde in samenwerking met TNO, wordt in de zorgsector zelfs 30 procent van het personeel geconfronteerd met ongewenst gedrag, en in de horeca ligt dit op 20 procent. Het blijkt ook dat vrouwelijke werknemers het vaker meemaken dan mannelijke collega’s: 20 procent van de vrouwen op de werkvloer zegt ongewenst gedrag te ervaren, tegenover 13 procent van de mannen. Dit verschil wordt deels verklaard doordat de zorgsector, met veel vrouwelijke medewerkers, een van de zwaarst getroffen sectoren is.

CNV-voorzitter Piet Fortuin windt er geen doekjes om. "Dit zijn geen geïsoleerde incidenten. Voor meer dan een miljoen Nederlanders is de werkplek onveilig en dat zien we terug in de verzuimcijfers," zegt hij. Psychisch verzuim is naar recordhoogte gestegen, en Fortuin wijst de vinger naar werkgevers die volgens hem meer moeten doen. "Het is tijd om deze plaag feller aan te pakken. Geen werkplek in Nederland mag nog onveilig zijn."

Uit eigen onderzoek van CNV blijkt dat de helft van de werkgevers niet optreedt tegen ongewenst gedrag, en vooral kleine bedrijven laten hier steken vallen. Fortuin stelt dat bedrijven zonder beleid vaker te maken hebben met intimidatie, terwijl organisaties met protocollen minder incidenten rapporteren. De vakbond onderstreept hiermee het belang van duidelijke regels en richtlijnen, die in grotere organisaties al meer gemeengoed zijn en daar effect blijken te hebben.

Volgens CNV is de tijd voorbij voor vrijblijvende adviezen; werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om een veilige werkomgeving te garanderen. De vakbond pleit voor striktere regels en protocollen die ongewenst gedrag kunnen inperken en hoopt dat de publicatie van deze cijfers de urgentie vergroot.