Staat voor rechter vanwege rookverbod

Op 1 juli aanstaande zal de Nederlandse staat voor de rechter moeten verschijnen, als gevolg van het rookverbod dat die dag van kracht wordt. Ruim driehonderd caféhouders hopen dat de rechter het rookverbod in de horeca tegenhoudt. De VVD deed gisteren nog een oproep aan caféhouders om een proefproces te beginnen tegen het rookverbod.

De grootste angst van café-eigenaren is dat het rookverbod omzetverlies betekent. Wiel Maessen van rokersvereniging Forces, zegt namens de aanklagers: "Wij roepen alle cafébazen op hun klanten te laten doorroken, tot de rechter een uitspraak heeft gedaan. Nu al hebben veel kleine café's moeite het hoofd boven water te houden." Om hun angst kracht bij te zetten, wijzen de tegenstanders van het rookverbod naar het buitenland, waar café's al worden geconfronteerd met omzetdalingen.

Gisteren werd bekend dat de Duitse horeca minder heeft omgezet als gevolg van het rookverbod. Café's leverden 4,6 procent in, de overige horeca bijna één procent. Aan de andere kant van de Noordzee heeft het rookverbod ook geleid tot minder omzet. "In Groot-Brittannië sluiten vier pubs per dag en in Ierland wordt inmiddels meer bier verkocht via de supermarkt dan via café's.", aldus Maessen.

De horeca zal als argument tijdens de rechtszaak aandragen, dat zij te weinig tijd hebben gehad om aanpassingen aan te brengen en voorbereidingen te treffen. Begin vorige week werd echter bekend dat de meeste ondernemers in de horeca zo lang mogelijk wachten met voorbereidingen treffen, omdat ze bang zijn voor aanvullende maatregelen, waardoor een nieuwe investering noodzakelijk wordt.