Weekblad Opinio alweer ten onder

Het begin vorig jaar opgerichte 'links-conservatieve' weekblad Opinio stopt er mee. Reden is dat er te weinig abonnees zijn om het blad draaiend te kunnen houden. Financier van het blad Roel Pieper zegt dat er 5.000 betalende lezers zijn, en dat voor continuïteit dat minstens het dubbele had moeten zijn.

Bestuur en aandeelhouders hebben daarom unaniem besloten per direct met het weekblad te stoppen. De medewerkers zijn maandag al ingelicht en gisteren is het faillissement aangevraagd.

Meest spraakmakende artikel in Opinio was een 'geheime' neptoespraak van premier Jan Peter Balkenende waarin hij waarschuwde voor het gevaar van de islam. Die rede, geschreven door hoofdredacteur Jaffe Vink, leidde tot woede bij de premier. Hij eiste in een kort geding rectificatie, maar de rechter vond dat niet nodig omdat overduidelijk zou zijn geweest dat het een parodie betrof. Balkenende heeft tegen die uitspraak een bodemprocedure aangespannen.

Opinio zegt dat er geen verband is met de kosten van de bodemprocedure. ''Die twee dingen staan los van elkaar. De opheffing komt voort uit het tekort aan abonnees'', zegt een woordvoerder. Hoofdredacteur Vink was niet voor commentaar bereikbaar. Conservatief denker Bart-Jan Spruyt die geregeld bijdragen schreef voor het weekblad, had ook geen behoefte om te reageren.