Beroep tegen Frans maagdenvlies-vonnis

De beslissing van een Franse rechtbank om een huwelijk van twee jonge moslims ongeldig te verklaren omdat de bruid tijdens de huwelijksnacht geen maagd bleek te zijn, heeft afgelopen weekeinde in Frankrijk tot grote ophef geleid. Franse politici van links tot rechts buitelden over elkaar heen om de uitspraak te veroordelen. De Franse staat tekende gisteren hoger beroep aan tegen de in de ogen van veel Fransen idiote uitspraak.

De vrouw had haar man voor het huwelijk verzekerd nog maagd te zijn, maar tijdens de huwelijksnacht bleek ze toch al door een ander gepenetreerd te zijn. Er belandden namelijk geen bloedspatten op de lakens van de echtelijke sponde. De Franse rechters kwamen tot de conclusie dat de bruidegom was bedrogen inzake een ''essentiële kwaliteit” van de bruid. 

Het bedrog werd ontdekt toen de bruidegom in de huwelijksnacht geen bloedvlekken op het laken kon laten zien aan de feestvierende familie. De vader van de bruidegom bracht de bruid daarop linea recta terug naar haar ouders. Volgens de advocaat van de man had de familie van de bruid haar ten onrechte gepresenteerd als ''ongehuwd en kuis”.

Een van de felste tegenstanders van het vonnis is de bekende Franse filosofe Elisabeth Badinter. Zij reageerde geschokt op het vonnis. ''Deze uitspraak dwingt moslima’s hun maagdenvlies door operaties te herstellen. Justitie had deze meisjes kunnen beschermen, maar zet ze nu juist onder druk”, aldus Badinter die zegt zich als Française ''te schamen'' voor de uitspraak.

Ook Franse moslimleiders zitten met het vonnis in hun maag. Vertegenwoordigers van de Grote Moskee van Lille en Parijs benadrukten dat de Koran geen maagdelijkheid voorschrijft. Andere vooraanstaande moslims hebben het over ''aantasting van de seksuele vrijheid''.