InHolland pikt uitlatingen imam Budak niet

Hogeschool InHolland overweegt stappen tegen imam Bahauddin Budak. De imam is verbonden aan de lerarenopleiding islamgodsdienst, een tweedegraadsopleiding in Amsterdam. Aanleiding zijn omstreden uitspraken van de islamitische geestelijk leider over partnerkeuze en verkrachting.

Op de website van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) gaf hij recent antwoord aan een Turks meisje (17) die door haar neef was verkracht. Zij vroeg wat ze met de situatie aanmoest. Imam Budak gaf een antwoord waarvan velen vonden dat hij de schuld grotendeels bij de vrouw legde.

De hogeschool zegt zich te distantieren van de ''ontoelaatbare'' uitlatingen van Budak en zal met de imam ''een indringend gesprek'' gaan voeren.

De Nederlandse Islamitische Omroep heeft het advies van de imam inmiddels van de website gewist. Maar al is de wisser nog zo snel, de internetcache van Google achterhaalt hem voorlopig nog wel:

Budak over verkrachting
Veel moslims zitten met vragen over hun geloof of twijfelen over hoe ze bepaalde regels moeten toepassen. Veel niet-moslims begrijpen de islamitische regels niet of zijn gewoon nieuwsgierig naar de islam. Elke week gaat Nioweb bij een imam langs die vervolgens een ingestuurde vraag beantwoordt. Deze week beantwoordt imam Bahaeddin Budak voor ons de volgende vraag:

Ik ben een Turks meisje van 17 jaar. Ik heb een groot probleem en weet niet wat ik ermee aan moet. Ik ben onlangs verkracht door mijn neef. Ik kan hier met niemand over praten en al helemaal niet met mijn familie. Zij zullen mij verstoten. Wat is het islamitische oordeel hierover?

Beste zuster,

Dat wat je is overkomen is een zeer treurige zaak. Ik begrijp dat je dit probleem niet zo maar aan je familie kunt vertellen. Ik weet niet wat jouw relatie is met je neef en hoe het zo ver is gekomen dat hij het lef heeft gekregen om je te verkrachten. Ik zal proberen je vraag vanuit verschillende invalshoeken te beantwoorden.

Allah swt zegt in de Qur’an: “en benadert ontucht niet. Dit is iets gruwelijks en een slechte manier van doen.” Surat al-isra 32.

De profeet Muhammed (vrede zij met hem) zegt: iedereen die in Allah en de laatste dag gelooft mag niet alleen met een vrouw zijn zonder mahram, want anders zal de Satan de derde persoon zijn.”

Uit de bovenstaande citaten wil ik zeggen dat we als mens worden gevraagd om ons zelf te beschermen tegen seksueel misbruik, verkrachting en ontucht. Voorzichtigheid geldt niet alleen tegen onbekenden maar ook tegen bekenden, want de mens of hij nou een bekende of geen bekende is heeft zijn slechte en goede eigenschappen. Als de slechte eigenschappen van een persoon veel sterker zijn ontwikkeld dan maakt het niet uit wie hij of zij tegenover zich heeft. Je doet je zelf goed om niet in een gesloten ruimte te verblijven met een man waar een derde niet makkelijk binnen kan komen.

In de islam is het duidelijk dat seks voor de nikah niet is toegestaan. Dit is een grote zonde. Als de persoon dit ook nog in de vorm van verkrachting begaat is het bij Allah swt alleen maar een grotere zonde. Zolang jij hem niet vergeeft zal Allah swt hem in het hiernamaals hiervoor straffen.

Je kunt het volgende doen;

a) Gezien we in een land leven dat verkrachting strafbaar stelt kun je naar de rechter gaan en hem aanklagen.

b) Als je bang bent dat jouw familie je gaat verstoten voor iets waaraan jij geen schuld hebt is het wellicht beter om dit niet aan je familie te vertellen. Wel moet je opletten dat je neef hiervan verder geen misbruik maakt. Op het moment dat hij dit wel wil doen raad ik je toch aan om je probleem aan iemand te vertellen zodat je neef hiervoor vreest. Laat je zeker niet misbruiken en wees niet bang om dit probleem toch met iemand te bespreken die je vertrouwt.

c) Je kunt hem vergeven en afspreken dat dit nooit meer gebeurt. Dit is natuurlijk het moeilijkste wat je kunt doen.

Moge Allah swt je sterkte en wijsheid geven.

Bron: (Noiweb, voordat het gewist werd).

Update: 17.40 uur
Voor imam Budak is geen plaats meer aan de Hogeschool InHolland. Als hij zijn opvattingen handhaaft, zal hij zijn werk aan de lerarenopleiding niet kunnen voortzetten. Dat heeft directeur Geert Dales vanmiddag gezegd.

De imam heeft naar aanleiding van de ophef over zijn woorden de NIO gevraagd het artikel over de verkrachting van de website te halen, ook al staat hij nog steeds achter zijn woorden. De Moslimomroep vond dat ''journalistiek gezien geen optie''. Daarop heeft Budak de samenwerking met de NIO verbroken. Dat had tot gevolg dat zowel het bedoelde artikel als alle voorgaande artikelen van zijn hand van de website zijn verwijderd.