Donner wil af van automatisch pensioen op 65e

Mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken zouden niet meer automatisch met pensioen moetengaan. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft vandaag een notitie met deze strekking naar de Tweede Kamer gestuurd.

Donner zou graag zien dat het normaal wordt dat 65-jarigen doorwerken en de AOW uitstellen. Hij schrijft dit met het oog op de vergrijzing, die tot een personeelstekort en een lagere economische groei zal leiden. De minister denkt dat pensioengerechtigden nu sneller kiezen om te stoppen met werken, dan dat ze kiezen voor doorwerken. Zeker als er alleen een keuze is tussen stoppen en fulltime blijven werken. Hij hoopt dat de bereidheid om te blijven werken tot het 65e jaar zal toenemen, als het pensioen niet automatisch ingaat als men 65 wordt.

Begin deze maand bleek uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2007 al dat steeds meer mensen bereid zijn om in ieder geval tot hun 65e jaar door te werken. Vooral jongeren tot twintig jaar geven aan dit geen bezwaar te vinden. De wil bij werknemers in de bouw is het kleinst.