NASA-robot veilig op Mars geland

De Amerikaanse Marslander Phoenix is afgelopen nacht (Nederlandse tijd) veilig aangekomen in het verre noorden van de rode planeet. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten weten.

De laatste minuten waren het gevaarlijkste onderdeel van de negen maanden en 680 miljoen kilometer lange reis. NASA-technici hadden gisteren besloten geen gebruik meer te maken van de laatste mogelijkheid om de baan van de robot te wijzingen.

Phoenix kwam met een snelheid van 5,7 kilometer per seconde de atmosfeer van Mars binnen en moest toen een reeks procedures uitvoeren. De robot kwam na het uitwerpen van een parachute en het ontsteken van remraketten rond 01.38 uur op drie poten tot stilstand. Een kwartier later wist de vluchtleiding op aarde te melden dat de missie is gelukt.

Het landen op Mars is een van de spannendste manoeuvres in de ruimtevaart. Van de elf missies voor Phoenix die sinds 1971 hebben geprobeerd op de rode planeet te landen, slaagden slechts vijf in hun poging.

Phoenix was 4 augustus gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Met een 2,5 meter lange robotarm moet het onder meer gaan zoeken naar waterijs dat begraven ligt onder het Marsoppervlak. Na onderzoek moet duidelijk worden of microbiologisch leven ooit mogelijk is geweest op Mars.


Marslander Phoenix