F1: Spektakel in straten Monaco

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Monaco gewonnen. In een race waarin veel schade werd gereden, wist hij Kubica en Massa achter zich te houden.

Vlak voor de start begon het licht te regenen en bijna alle coureurs, behalve Piquet, startten op intermediates. Kovalainen kwam niet weg van de dummy grid en moest uit de pitstraat starten. Het veld kwam veilig weg toen de lichten uitgingen en Hamilton pakte direct de tweede plaats van Räikkönen. Rosberg reed in de haarspeldbocht zijn voorvleugel stuk op Alonso's auto, maar besloot nog een paar ronden door te rijden voordat hij een stop maakte. Ook Button en Glock verloren hun voorvleugel bij aanrijdingen.

Massa en Hamilton trokken een flink gat naar Räikkönen, tot Hamilton zijn rechterachterband stukreed op een vangrail. Hij moest een stop maken en kwam, opnieuw op intermediates, op de vijfde plaats op de baan terug. Dat gaf de tweede plaats aan Räikkönen, maar Kubica was een stuk sneller. In de zevende ronde crashte Alonso de vangrails in, maar kon de pits nog bereiken. Coulthard crashte op hetzelfde punt en werd geramd door Bourdais, die hem niet meer kon ontwijken. De safety car werd kortstondig ingezet en een paar coureurs doken de pits in voor regenbanden.

Vlak na de herstart kreeg Räikkönen een drive-through-penalty omdat hij zijn banden niet gemonteerd had bij het drie-minuten-signaal voor de start. Alonso was een stuk sneller op zijn regenbanden en worstelde zich langs Webber, maar had meer moeite met Heidfeld. In de haardspeldbocht tikte hij Heidfeld dwars en een file was het resultaat. Iedereen kon doorrijden, maar Alonso was wel aan zijn derde voorvleugel toe. Heidfeld liep een lekke band op.

Massa verremde zich in Sainte Devote en moest de leiding afstaan aan Robert Kubica. Ondertussen had Adrian Sutil de zesde plaats bemachtigd, achter de goed presterende Webber, en had geen moeite om de welbekende Trulli train achter zich te houden. Terwijl de baan iets begon op te drogen, wisselden Massa en Kubica snelste raceronden af, maar de Braziliaan wist toch langzaam het gat naar de BMW dicht te rijden. In ronde 25 maakte Kubica een reguliere pitstop en kwam achter Räikkönen de baan op. De Fin ging echter rechtuit in Sainte Devote en vernielde zijn voorvleugel. Zijn pitstop die volgde, ging niet van een leien dakje en hij viel terug tot plaats zes, achter Sutil.

Massa maakte in de 33e ronde een stop en wist Kubica voor te blijven. Dat de baan opdroogde, bleek ook uit de snel verbeterende rondetijden van het gehele veld. Webber was een van de snelste coureurs op het circuit en zelfs Sutil had even de snelste raceronde in handen. Glock deed zichzelf geen plezier door achterwaarts de bandenmuur in Mirabeau in te glijden. Hij kon zijn weg vervolgen, Fisichella was echter niet zo gelukkig toen hij bij de uitgang van de pitstraat stilviel.

Alonso nam een enorme gok door bij zijn pitstop droogweerbanden te laten monteren, en een ronde later kwam Piquet dezelfde bandensoort halen. Het bracht de Braziliaan weinig, want in Sainte Devote schoot hij rechtuit de muur in. Ondanks dat meer regen werd voorspeld, namen meer coureurs het risico door slicks te nemen. Zelfs de leiders schakelden uiteindelijk over op droogweerbanden, waarbij Hamilton al zoveel voorsprong op Massa had genomen dat hij veilig de leiding kon behouden. Massa verloor bijna de controle over zijn wagen bij het uitrijden van de pitstraat en daarmee verloor hij net teveel tijd om Kubica voor te kunnen blijven.

Net toen de race in een ritme kwam doordat de baan nu overal een droge lijn vertoonde, veroorzaakte Rosberg een safety-car-situatie door bij het zwembad zijn Williams volledig te vernielen toen hij de bocht miste. Dat betekende dat de voorsprong van Hamilton, inmiddels opgelopen tot 32 seconden, teniet werd gedaan, en ook de gaten van 21 en 31 seconden tussen respectievelijk Massa, Sutil en Räikkonen werden gereduceerd tot nul.

Met nog elf minuten op de klok werd het veld weer losgelaten, maar al bij het uitrijden van de tunnel verremde Räikkönen zich en ramde Sutil, die op een schitterende vierde plaats lag. Sutil moest opgeven, Räikkönen kon doorrijden op de negende plaats. Vooraan haalde Hamilton de overwinning binnen, met achter zich Kubica en Massa. Ook Webber, Vettel en Barrichello deden goede zaken.

 

Deze coureurs zijn in de punten geëindigd
1.Hamilton2:00:43:742
2.Kubica 
3.Massa 
4.Webber 
5.Vettel 
6.Barrichello 
7.Nakajima 
8.Kovalainen 

 

Deze coureurs hebben geen punten gepakt vandaag

9.Raikkonen
10.Alonso
11.Button
12.Glock
13.Trulli
14.Heidfeld
15.Sutil
16.Rosberg
17.Piquet
18.Fisichella
19.Coulthard
20.Bourdais

 

Voor meer Formule 1 nieuws kijk je op FOK! F1Manager