Holocaust met sirenes herdacht in IsraŽl

In Israël is donderdag de Holocaust herdacht. Twee minuten lang waren sirenes te horen, terwijl het openbare leven tot stilstand kwam ter nagedachtenis aan de zes miljoen joden die door de nazi's zijn omgebracht.

Woensdagavond begon de herdenking in het Holocaustmonument Yad Vashem. President Shimon Peres zei tegen honderden aanwezige overlevenden van de Holocaust dat er eerder had moeten worden opgetreden tegen Adolf Hitler. Hitler had moeten worden uitgeschakeld voordat hij een oorlog ontketende die zestig miljoen levens zou eisen, zei Peres. En nu moet worden voorkomen dat 'een leider die uit is op massale vernietiging' daadwerkelijk massavernietigingswapens in handen krijgt, zei Peres, duidelijk doelend op de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Zijn medewerkers bevestigden dat Peres in Ahmadinejad de nieuwe Hitler ziet. Israëlische leiders zeggen ervan overtuigd te zijn dat Iran werkt aan een atoombom en te vrezen dat Ahmadinejad, die heeft gezegd dat Israël van de kaart moet worden geveegd, de daad bij het woord zal voegen. "Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen", zei Peres. "De wereld moet niet langer wachten om zijn verantwoordelijkheid te nemen."

In Israël wonen ongeveer 270 duizend mensen die de Holocaust hebben overleefd. Zo'n 80 duizend van hen hebben in een concentratiekamp gezeten. Veel Holocaustoverlevenden leven in armoede, hoewel de Israëlische regering heeft beloofd voor verbetering te zorgen.