Manon Thomas gebroken door uitgelekte foto's

Manon Thomas is voorgoed veranderd sinds naaktfoto's van haar op het internet verschenen. "Ik ben er dag en nacht mee bezig", vertelt ze aan Novum Nieuws. "Ik ben een ander mens geworden en ik vind de mens die ik was leuker dan degene die ik ben geworden. Ik hoop dat ik daar wat van kan terugwinnen."

In november verschenen pikante foto's, die haar vriend Rudy tijdens een vakantie van Thomas maakte, op internet. De eerste keer dat Thomas de privéplaatjes van zichzelf op het web terugzag, kan ze zich nog haarscherp voor de geest halen. "Het voelde alsof iemand een mes in mijn hart stak en hem drie keer ronddraaide", vertelt de 44-jarige Thomas, die bekend werd als presentatrice van programma's als Scrabble, Telekids en Eigen Huis en Tuin. "Dat gevoel heb ik nog dagelijks."

Een voormalige buurman werd gearresteerd. Hij zou het computersysteem van het stel hebben gehackt. Naar verwachting moet de man binnen enkele maanden voorkomen, stelt Thomas' advocaat Geertjan van Oosten. "We kenden elkaar", zegt Thomas. "Hij had een hondje, wij hebben een hondje, dus dan heb je al gauw contact." Wat de man bezield heeft, is dan ook onduidelijk. "Daar zijn wij ook heel benieuwd naar", zegt Van Oosten. "Dat moet blijken uit de verklaringen die hij heeft afgelegd bij de politie. We verwachten die stukken ieder moment."

De gevolgen van het uitlekken van de foto's waren enorm. Thomas werkte al jaren als coach en dagvoorzitter van congressen en zat van het ene op het andere moment zonder werk. "Mijn complete geloofwaardigheid is aan gort geholpen", zegt de presentatrice. "Ik roep vragen op bij mensen, en een lacherig gevoel."

Niet alleen Thomas heeft te lijden onder het lekken van de foto's, ook haar kinderen hebben het nodige moeten doorstaan. "Ze zijn 13 en 16 jaar, dus te oud om het te kunnen negeren, maar te jong om het te relativeren als een volwassene", legt ze uit. "Ik zie in hun ogen een levenswijsheid die ik ze had willen besparen. Dat is verschrikkelijk, dat is echt verschrikkelijk."

Thomas is niet in een hoekje gaan zitten toen de media massaal op de gestolen foto's doken. "Ik ben tegen wil en dank in de slachtofferrol gedrukt en die rol staat mij niet", zegt ze strijdbaar. "Ik weet dat ik door te ageren het een en ander levend houd. Dat is een nare bijwerking, maar ik vind dat ik het recht heb om aan te geven dat mijn grenzen zijn overschreden."

Met haar aanhoudende protest heeft ze inmiddels succes geboekt. De presentatrice diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek en die stelde haar in het gelijk. De websites die de foto's of links naar de foto's plaatsten, hebben volgens de raad de privacy van Thomas geschonden. Ook stelde Arda Gerkens van de SP Kamervragen naar aanleiding van de affaire. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin zegde eind vorig jaar een wetswijziging toe aan de Tweede Kamer, om het verspreiden van gestolen digitale gegevens van particulieren strafbaar te maken.

De razendsnelle opkomst van het internet heeft volgens Thomas een grote rol gespeeld bij de impact van de zaak. "Als dit tien jaar geleden was gebeurd, was het een ander verhaal geweest", zegt ze. "Op websites van dagbladen denken journalisten zich veel meer te mogen permitteren dan wanneer identieke woorden in drukinkt worden vereeuwigd." Ook de vele webfora die de foto's plaatsten, plukten volgens Thomas de vruchten van de vrijheid die het internet biedt.

De privacy van het individu lijkt op het internet van minder belang te zijn, meent haar advocaat. "Deze zaak maakt duidelijk dat internet wordt gezien als een vrijplaats, waar alles maar kan en mag. Privémateriaal mag niet vertoond worden zonder toestemming van de eigenaar, tenzij het van groot maatschappelijk belang is", legt advocaat Van Oosten uit. "En dat zijn mijn blote billen niet", voegt Thomas er aan toe.

Na alle commotie rond haar foto's keek Thomas heel anders naar de ophef over het filmpje waarin Georgina Verbaan zoent met een andere man dan haar vriend Jort Kelder. RTL Boulevard liet de beelden zien, waarna presentatrice Daphne Bunskoek een dag later liet weten dat ze spijt had van de uitzending.

"Ik ben heel trots op haar. Haar grens was bereikt", zegt Thomas. "Daarnaast roept het ook een heel andere emotie bij mij op, want een paar maanden daarvoor liet ze schaamteloos mijn foto's in het programma zien, terwijl ik ze dat uitdrukkelijk had verboden. Ze waren levensgroot te zien en Daphne stond erbij te lachen. Dat is voor mij een dubbele moraal: zodra ze iemand persoonlijk kent, trekt ze opeens een grens. Ik werd er heel boos van, hypocriet noem ik het."

Hoewel Thomas zich nog steeds kan opwinden over de houding van de media, blijft voor haar de voormalige buurman die de foto's openbaar maakte de grootste boosdoener in de zaak. "Ik denk dat als de rechter hem tot levenslang veroordeelt, ik nog niet tevreden ben. Dat zeg ik tegen mezelf, omdat ik bij mezelf een voedingsbodem wil creëren om er ooit vrede mee te krijgen."