PVV'er loopt boos uit de Kamer

Een opmerkelijk tafereel in de Tweede Kamer. Tijdens een debat over de walvisjacht is PVV-kamerlid Dion Graus boos weg gelopen. Hij kreeg een vraag van CDA'er Henk-Jan Ormel. Hij antwoordde daarop met "mogelijk bent u een beginnend lijder aan Alzheimer." De voorzitter van de Tweede Kamer corrigeerde de PVV'er daarop. "Ik sta u niet toe dat u een collega-kamerlid zo toespreekt." Daarop werd Graus boos en liep hij de Kamer uit.

Voor VVD'er Johan Remkes is het de druppel. Hij wil ruw taalgebruik weren uit het parlement. "Ik liep er al langer mee rond, je praat eens met wat collega-Kamerleden over de beledigingen die af en toe in de Kamer klinken." Remkes vindt dat de voorzitter een goede reactie gaf op Graus. "Je mag elkaar scherp aanspreken maar dat hoeft niet te leiden tot beledigingen. Een Kamerlid mag alle thema's aansnijden, er is geen taboe, maar je kunt onderwerpen ook in fatsoenlijke bewoordingen voor het voetlicht brengen. Daar heb je geen straattaal voor nodig. De Kamer heeft een voorbeeldfunctie."

Remkes wil nu actie. "De voorzitter heeft diverse instrumenten tot haar beschikking, maar die worden nauwelijks toegepast. Ze kan iemand het woord ontnemen of uitsluiten van het debat. Ze kan zelfs iemand uit de Kamer laten zetten. Ik ga een voorstel maken om ruw taalgebruik te weren. Dan moet wel een aantal collega's uit andere partijen steun geven. Want de voorzitter moet weten dat de Kamer achter haar staat als ze de regels handhaaft."