Hamas dreigt grens te bestormen

Hamas heeft dinsdag gedreigd de grenzen met Israël en Egypte te bestormen als die landen de blokkade van de Gazastrook niet opheffen. Twee maanden geleden blies Hamas al gaten in de grensmuur tussen Gaza en Egypte, waarna duizenden Palestijnen in het land inkopen deden.

"De situatie is onhoudbaar", zei Hamas-leider Khalil al-Haya. "Alle opties om de grenzen open te breken liggen op tafel. Niet alleen de Egyptische grens, maar ook andere." Gaza grenst behalve aan Egypte alleen aan Israël.

Israël en Egypte sloten de grenzen van de kuststrook, waar 1,4 miljoen Palestijnen wonen, af nadat Hamas in de zomer de macht greep door de troepen van Fatah, de partij van president Mahmoud Abbas, te verjagen. Mensen en goederen kunnen Gaza nauwelijks in of uit. Er is gebrek aan voedsel, brandstof en elektriciteit.

Israël, dat veel militaire operaties uitvoert in Gaza, zegt de blokkade alleen te verlichten als Hamas het afvuren van raketten op het land en andere aanvallen stopt. Egypte weigert Hamas te erkennen als het legitieme bestuur van Gaza en zegt de grens alleen te kunnen openstellen als onderdeel van een internationaal verdrag. Hamas komt voort uit de Egyptische Moslimbroederschap, de oppositiebeweging die in Egypte is verboden.