Moeilijke start verzoeningsmissie Fitna-film

De missie van Nederlandse christenen en moslims om in het Midden-Oosten de schade van de nog steeds niet vertoonde anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders te beperken, is deze week ''vrij dramatisch'' begonnen. Het belangrijkste doel van de delegatie, een gesprek met de Egyptische grootmoefti  Mohammed Said Tantawi van de invloedrijke Al-Azhar universiteit in Caïro, duurde in plaats van anderhalf uur, maar een half uurtje.

De eerste tien minuten viel de grootmoefti hard uit naar Nederland omdat die de film van Wilders niet wil/kan verbieden. ''Eén parlementslid in Nederland beledigt anderhalf miljard moslims. Dat is onverdraaglijk'', zei Tantawi, die als een gematigde stem in de moslimwereld geldt.

Volgens de missieleden was de grootmoefti zo boos omdat hij een dag eerder met de Nederlandse ambassadeur had gesproken. Die had hem verteld dat in verband met de vrijheid van meningsuiting ons land de film niet kan verbieden. Toen hij er na tien minuten achter kwam dat de delegatie een ander doel had, namelijk aangeven dat niet heel Nederland achter Wilders staat, kalmeerde hij enigszins.  Maar hij waarschuwde dat het imago van Nederland onherstelbaar schade lijdt, en voor wat de film losmaakt in de moslimwereld ''kan ik niet instaan'', zei hij.

Bas Plaisier, die namens de Protestantse Kerk meereist,  zegt in een reactie: ''Ons is eens temeer duidelijk geworden hoe ontzettend emotioneel deze kwestie ligt in de Arabische wereld. Deze film speelt met vuur.'' Volgens een andere delegatielid, Driss el-Boujoufi van het Contactorgaan Moslims en Overheid, maakt Wilders ons land ''kapot'' met zijn Fitna-film.

Vanuit Israël is overigens ontzet gereageerd op het bezoek van de delegatie aan de grootmoefti. Zo wordt er op gewezen dat Tantawi in diverse uitspraken zijn zegen gaf aan het ’martelaarschap’ van Palestijnse zelfmoordterroristen in Israël. Ook riep hij op tot ’jihad’ tegen westerse troepen in Irak. 

In een recente fatwa pleit Tantawi voor het toedienen van ’tachtig zweepslagen’ aan personen die zich schuldig maken aan laster en smaad.   De grootimam wil verder een wereldwijd verbod op het beledigen van religieuze gevoelens.  De Telegraaf omschrijft hem vandaag zelfs als een haatimam.