Kindontvoerder geeft zichzelf aan

De politie heeft de 42-jarige Behrooz M. onlangs aangehouden wegens de ontvoering van zijn dochter naar zijn vaderland Iran in 2002. Zijn advocaat Daniël Fontein zei vandaag dat de man in februari naar Nederland is gekomen en zichzelf heeft aangegeven.

De zaak kreeg nationale bekendheid toen zijn ex-vrouw, Atti Bahadori, het kind in 2004 terug naar Nederland smokkelde. M. moet zich volgende week woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verantwoorden. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het onttrekken van zijn inmiddels 8-jarig kind aan het wettelijk gezag van de moeder.

Na de scheiding van het destijds in Nederland wonende echtpaar wees de rechter het kind toe aan Bahadori. M. nam zijn dochter echter mee naar Iran, waar de rechtbank bepaalde dat het meisje bij hem kon blijven. De moeder mocht haar kind wel bezoeken, maar moest daarvoor naar Iran komen.

Bij een van die bezoeken wist Bahadori het meisje mee te nemen. Met behulp van mensensmokkelaars wist de vrouw de grens over te komen. Hierover schreef ze later het boek Onder Dezelfde Sterrenhemel.

Volgens zijn advocaat is M. terug naar Nederland gekomen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij zou wel degelijk toestemming hebben gehad om met zijn dochter naar het buitenland te reizen. Ook zou de moeder het kind tijdens de terugreis naar Nederland in gevaar hebben gebracht. M. heeft zijn dochter sinds 2004 niet meer gezien.