BN'ers tegen Wilders

Zo'n vijftig bekende Nederlanders zullen steun verlenen aan een protestmanifestatie tegen PVV-leider Geert Wilders en racisme, zo melden diverse media vandaag. Deze protestactie wordt zaterdag op de Dam in Amsterdam gehouden en is georganiseerd door Nederland Bekent Kleur van activist René Danen.  Hij verwacht duizenden mensen en wil zo het ''geluid van de zwijgende meerderheid'' laten horen.

Danen zegt een omslagpunt te zien in het publieke debat: ''Steeds meer mensen zijn het klimaat van angst, haat en het onderscheid tussen 'wij' en 'zij' zat en kiezen voor respect en solidariteit tussen bevolkingsgroepen.''

BN'ers die zaterdag komen opdagen zijn onder meer de oud-PvdA-ministers Ed van Thijn,  Hedy d'Ancona en Jan Pronk, oud VVD-leider Ed Nijpels, rapper Def Rhymz, voetbaltrainer Foppe de Haan en cabaretiers als Youp van 't Hek, Dolf Jansen en Vincent Bijlo.

Volgens oud GroenLinks-Kamerlid Mohammed Rabbae, die nauw betrokken is bij Nederland Bekent Kleur, is Wilders de ''aanvoerder van het racisme”. Eerder noemde hij Wilders al een islamracist. Op een persbijenkomst vandaag noemde Rabbae ook Tweede Kamerlid Rita Verdonk een racist. ''Racisme is het betonrot van de samenleving. Het versplintert en creëert conflicten. Maar racisme zal uiteindelijk verliezen”, aldus de oud-parlementariër.

Nederland Bekent Kleur heeft, net als een aantal andere organisaties en individuen, aangifte gedaan tegen verschillende uitlatingen van Wilders. Dat Justitie daar nog niks mee heeft gedaan, komt volgens  Rabbae ''omdat het OM beetje politiek aan het bedrijven is.'' De organisatie zal ook de veelbesproken maar nog steeds niet vertoonde anti-Koranfilm van Wilders beoordelen en vervolgens zonodig aangifte doen.

 

Nederland Bekent Kleur