Stad moet 147 jaar oude schuld inlossen

Ze zullen best wel even zijn geschrokken bij het stadbestuur van het Amerikaanse Tampa in Florida. Een vrouw eist namelijk 22.7 miljoen dollar van ze. Waarom? Omdat de stad al 147 jaar een schuld heeft uitstaan bij haar familie.

In 1861 was er een burgeroorlog aan de gang en hadden de stadsbestuurders per direct ammunitie nodig om Tampa te kunnen verdedigen. Probleem was alleen dat ze nogal krap bij kas zaten en daardoor de benodigde 299 dollar en 58 cent niet konden betalen aan winkeleigenaar Thomas Pugh Kennedy. Daarom schreven ze een promesse uit, een document waarin ze toezegden het bedrag op een later tijdstip te betalen.

Dat is echter nooit gebeurd en toen achterkleindochter Kennedy het document onlangs weer terugvond, besloot ze het geld na 147 jaar alsnog op te eisen. Mét rente uiteraard. Acht procent per jaar. Daarmee komt het verschuldigde totaalbedrag op 22.7 miljoen dollar.

De advocaat van Tampa heeft al laten weten dat de stad niet van zins is de miljoenen te betalen. Volgens hem is het document verjaard. Bovendien is de stad in 1887 heropgericht na een soort faillissement. Het huidige Tampa, betoogt hij, is daarom niet verantwoordelijk voor documenten uitgevaardigd door het Tampa van 1861.