Hoger beroep homoseksuele IraniŽr afgewezen

Icoon BuitenlandsDe Raad van State heeft het hoger beroep van een homoseksuele Iraanse asielzoeker vandaag ongegrond verklaard. De man had bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie.

Als de man wordt teruggestuurd naar Iran, wacht hem waarschijnlijk de doodstraf. De Raad van State heeft zijn bezwaren afgewezen omdat de man eerder in Groot-Brittannië een asielaanvraag heeft gedaan. Ook daar werd hij afgewezen. Voor Groot-Brittannië is de homoseksualiteit van de Iraniër geen reden om de man een verblijfsvergunning te geven.

Volgens Europese wetgeving is het eerste land waar iemand een asielaanvraag doet verantwoordelijk voor de behandeling van zijn procedure. De 19-jarige Iraanse man zit momenteel vast in een uitzetcentrum.

D66-parlementariër Boris van der Ham gaf de zaak flink wat media-aandacht door Kamervragen over de tiener te stellen. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie meldde toen dat zij er op vertrouwt dat het Verenigd Koninkrijk de man niet zal uitwijzen als zijn leven in gevaar is.

Van der Ham heeft Albayrak vrijdag gevraagd of Nederland bereid is met Groot-Brittannië te overleggen om te voorkomen dat de man naar Iran wordt teruggebracht. In 2006 zegde toenmalig minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk toe dat Nederland geen asielzoekers zal wegsturen als aannemelijk is dat ze in het land van herkomst worden geëxecuteerd vanwege hun geaardheid.