Illegale criminelen teisteren Haagse regio

Icoon MisdaadDe politie Haaglanden heeft de handen vol aan een groep van tweehonderd illegale vreemdelingen die de Haagse regio teisteren met diefstallen, berovingen en mishandelingen. Doordat ze weigeren hun identiteit te onthullen, kunnen ze niet het land worden uitgezet.

Vanwege hun criminele activiteiten hebben ze wel de status van 'ongewenste vreemdeling'. Dat betekent dat het voor hen strafbaar is om in Nederland te verblijven. Er staat zes maanden celstraf op. Maar als de politie ze daar voor oppakt, blijkt dat een rechter ze zelden een straf geeft voor het hier illegaal vertoeven. Dus moet de politie wachten totdat ze ze kunnen pakken voor een misdaad.

Politiecoördinator van het Team Veelplegers Rob Panka zegt daar over: ''Je wilt natuurlijk graag dat er iets mee gedaan wordt als je iemand oppakt. Maar wij kunnen de regeltjes niet veranderen. We moeten werken met de handvatten die we hebben.'' Vooralsnog blijven de criminele vreemdelingen dus gewoon op straat rondlopen en overlast veroorzaken.

Met dank aan FOKwa voor de submit.