Asielzoeker werkte illegaal bij asielrechtbank

Icoon OpmerkelijkEen Zimbabwaanse asielzoeker heeft illegaal een jaar gewerkt bij de Britse instantie die asiel- en immigratiezaken behandelt. De rechtbank in het Britse Leicester heeft met spoed een onderzoek gelast in de zaak, aldus Britse media vandaag.

''Hoe is het mogelijk dat hij er een baan kon krijgen, terwijl die mensen zich juist bezig moeten houden met asielzoekers?'', vroeg rechter Simon Hammond zich af. De 24-jarige Eugene Tawanda Madzima mocht wettelijk niet werken en gebruikte daarom vervalste papieren. Bij het standaardonderzoek door de rechtbank voor asiel- en immigratiezaken in Leicester kwam dat niet aan het licht.

Hij werkte er weliswaar op het laagste administratieve niveau, maar verwerkte wel aanvragen voor hoger beroepszaken en hielp bij het inwerken van collega's, bevestigt het asieltribunaal. Madzima viel pas door de mand toen hij probeerde een bankrekening te openen met een vervalst paspoort.

De Zimbabwaan is door de rechtbank van Leicester vrijdag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens fraude. De asielrechtbank heeft laten weten dat de veiligheidsmaatregelen intussen zijn aangescherpt.