'Bush wist van bestaan Iran-rapport'

Icoon AmerikaToen de Amerikaanse president George Bush in oktober de wereld waarschuwde voor een Derde Wereldoorlog wegens een mogelijk nucleair Iran, wist hij van het rapport van Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran vermoedelijk al jaren niet meer werkt aan een kernwapenprogramma.

Het rapport concludeert dat Iran al in 2003 het programma had opgegeven, en circuleerde al zeker een maand binnen de hoogste kringen van de Amerikaanse regering. Dit stelt de krant Washington Post vandaag.

Waarnemers stellen dat het buitenlandse beleid van Bush door het rapport in ťťn klap ondergraven wordt. Het zal voor Bush en zijn neoconservatieven in de regering nu een stuk moeilijker worden om de agressieve aanpak van Iran vol te blijven houden. De onthulling zal volgens waarnemers dan ook verstrekkende gevolgen hebben voor het laatste jaar van Bush als president.

Iran zelf is opgetogen over het rapport. Het land stelde altijd vreedzame doelen na te streven met het nucleaire programma. Vooral de VS zei steeds dat Iran aan een kernwapen werkte.

IsraŽl gelooft weinig van het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens de IsraŽlische minister van Defensie Ehud Barak heeft Iran zijn kernwapenprogramma in 2003 weliswaar gestaakt, maar hij voegt eraan toe informatie te hebben dat het dat 'waarschijnlijk' weer heeft hervat.

Vanwege de felle retoriek van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die meerdere malen heeft gezegd om IsraŽl van de kaart te vegen, zien de IsraŽliŽrs een nucleair Iran als een grote bedreiging. IsraŽl zal doorgaan met de VS samen te werken omtrent Iran.

De IsraŽlische premier Ehud Olmert zei vandaag op de radio: "Het is nodig om met onze Amerikaanse vrienden door te gaan om te voorkomen dat Iran niet-conventionele wapens krijgt."


'Bush wist dat Iran al jaren niet meer aan kernwapens werkte'