AIVD-baas wil SP in 'Commissie Stiekem'

Sybrand van Hulst, scheidend directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), heeft er bij SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen op aangedrongen zitting te nemen in de 'Commissie Stiekem'. Dit is officieel de Tweede Kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Van Hulst stapte na de parlementsverkiezingen van een jaar geleden al op de SP-leider af, die toen net een eclatante overwinning had behaald.

De AIVD-topman heeft Marijnissen gevraagd het lidmaatschap van de commissie ''in overweging te nemen'', zo zei hij vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. Van Hulst wilde niet zeggen hoe Marijnissen op zijn advies heeft gereageerd.

De commissie controleert namens de Tweede Kamer de diensten, zoals de AIVD, die zijn belast met het veiligheidsbeleid. Zij bestaat, op een enkele uitzondering na, uit alle fractievoorzitters. De SP heeft tot dusver niet tot de commissie willen toetreden omdat de strikte geheimhoudingsplicht de partij belemmert in het ter verantwoording roepen van de regering.

Van Hulst vindt dat de ''stevige fractie'' van de SP de verantwoordelijkheid toch moet nemen en zei te hopen dat Marijnissen alsnog 'om' gaat. Het zou een ''verstandige democratische keuze'' zijn, vindt de vertrekkende AIVD-baas.



Van Hulst: SP moet verantwoordelijkheid nemen