Groot alcoholprobleem West-Friese jeugd

De jeugd in West-Friesland zuipt veel te veel alcohol. Bijna de helft van alle West-Friese pubers tussen de 12 en 16 jaar heeft volgens het NOS-Journaal een ''ernstig alcoholprobleem''. Dat blijkt uit onderzoeken van de GGD in onder meer Hoorn en Enkhuizen.

In West-Friesland, waar flink drinken een oude traditie is, hebben vanmiddag tien gemeenten met PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken een overeenkomst ondertekend om het drankmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Zo wil men meer controle op de verkoop van alcohol aan jonge drinkers en beperking van de toegang tot horecagelegenheden. Ook zal veel meer voorlichting worden gegeven aan ouders.

Leeftijdsgrens naar 18
Ter Horst zei vanmiddag op een bijeenkomst in Enkhuizen: ''We gaan West-Friesland niet droogleggen, maar wel een aantal maatregelen nemen.'' De minister wil snel mogelijk maken dat de leeftijdsgrens om drank te kunnen kopen van 16 naar 18 jaar gaat. Vrijdag brengen zij en haar collega's van Volksgezondheid en Jeugd en Gezin een 'Alcoholbrief' in de ministerraad met maatregelen om te zorgen dat jongeren minder gaan drinken, voor hun 16e niet beginnen en de schadelijke gevolgen voor de gezondheid verminderen. Maar volgens de minister zijn lokale initiatieven het beste. Ze is dan ook erg blij met het convenant van de West-Friese gemeenten.

De maatregelen die het rijk en de gemeenten nemen, moeten ervoor zorgen dat de overlast die jongeren veroorzaken door vernielingen en geweld in 2009 5% lager is dan dit jaar. Het aantal jongeren (10-23 jaar) dat alcohol drinkt en de hoeveelheid alcohol die zij drinken, moeten in twee jaar ook met 5% omlaag. En de leeftijd waarop jongeren gemiddeld beginnen met het drinken van alcohol, mag zeker niet dalen.

De deelnemende gemeenten zijn naast Hoorn en Enkhuizen: Andijk, Drechterland, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Wervershoof. De minister benadrukt dat er wel meer regio's in Nederland zijn waar de jeugd veel drinkt, maar dat in West-Friesland de problemen zeer ernstig zijn.



Astrid Kersseboom legt uit