Stichting Brein over torrentsite OiNK

Icoon PiracyGisteren is de alom bekende torrentsite OiNK uit de lucht gehaald. De servers zijn in Amsterdam in beslag genomen en overgedragen aan de Britse politie. De vermoedelijke eigenaar is opgepakt.

Het komt wel vaker voor dat torrentsites offline worden gezet, maar dit keer is het behoorlijk groots in het nieuws. Volgens Tim Kuik, directeur van Brein, was OiNK niet de eerste de beste downloadsite. Vele albums waren er voor de release data te vinden.

Kuik zegt ook dat door een uitspraak in de zaak omtrent Kazaa ervoor heeft gezorgd dat vele buitenlandse torrentsites in Nederland gehost worden. Het peer-to-peer programma Kazaa is namelijk door de Nederlandse rechter niet verboden bevonden. "Onterecht hebben ze het idee dat ze in Nederland onaantastbaar zijn", aldus Kuik.

RIP OinkIn eerste instantie was Brein van plan een rechtszaak te beginnen tegen OiNK's hostingprovider NFOrce. Maar omdat de Britse politie en justitie ook al bezig waren met een onderzoek heeft Brein besloten hun expertise aan te bieden voor het onderzoek naar de beheerder van OiNK. NFOrce is ondertussen aan apparatuur al 30,000 euro kwijt. Toch wordt NFOrce zelf weer gehost door Leaseweb die op zijn beurt weer bekend staan als provider van vele illegale sites. Tot nu toe gaat Leaseweb uiteindelijk vaak onder protest overstag.

Nu ligt de prioriteit bij het aanpakken van de website, volgens Kuik. De gebruikers blijven voorlopig nog buiten schot. De 'first uploaders' en excessieve uploaders kunnen nog wel achterhaald worden. Alle informatie die boven komt zal ook bij Brein terecht komen. "Wij gaan het procesverbaal aanvragen" vertelt Kuik. "Allereerst zal justitie in Nederland beslissen of er tot vervolging overgegaan wordt. Wanneer dit niet het geval is kunnen wij een civielrechtelijke zaak starten om een schadevergoeding van de uploaders te eisen". Vaak komt dit niet voor want de informatie moet bij de internetproviders vandaan komen.

Na OiNK is het natuurlijk nog niet gedaan met het aanpakken van de torrentsites waar albums vóór de releasedatum worden aangeboden. NFOrce was niet bereikbaar voor commentaar. Ook Leaseweb doet verder geen uitspraken over klanten inzake juridische kwesties.
Met dank aan BQI, Snakey en stoofstraat voor de submit.
Op het forum wordt er ook uitvoerig over de offline gehaalde downloadsite gepraat.