Pro-westerse partijen vormen regering in Oekraïne

Icoon Buitenlands Pro-westerse partijen in Oekraïne zijn het eens geworden over de vorming van een nieuwe coalitieregering. Het Blok Ons Oekraïne van president Viktor Joesjtsjenko en het Blok Joelia Timosjenko tekenden maandag een akkoord. Joesjtsjenko blijft president, terwijl Timosjenko premier van het land zal worden.

De 'oranje' partijen bezetten 228 van de 450 zetels in het parlement, zo bleek maandag bij de definitieve uitslag van de verkiezingen van 30 september. Dat is meer zetels dan verwacht, waardoor een krappe meerderheid voor de pro-westerse partijen net mogelijk is. De grootste partij is echter de door Moskou gesteunde Partij van de Regio's van premier Viktor Janoekovitsj, met 175 zetels. De verkiezingen moesten een eind maken aan maanden van politieke chaos.

Joesjtsjenko en Timosjenko stonden aan de wieg van de 'Oranje Revolutie' in 2004, die een eind maakte aan een pro-Russisch autoritair regime. Joesjtsjenko werd president, Timosjenko premier. Maar al na acht maanden ontsloeg de president de premier en na nieuwe verkiezingen kwam de in 2004 verslagen Janoekovitsj terug als premier.



Oranje/paars zijn pro-Westerse partijen, Blauw/rood pro-Russisch
Klik hier voor een grotere versie