Doodgeschoten man is Bilal B.

Icoon PolitieDe jongeman die gisteren werd doodgeschoten in het Amsterdamse politiebureau aan het August Allebeplein, is de 22-jarige Bilal B. Het betreft een Amsterdammer van Marokkaanse komaf.

B. is een bekende van de politie en behoorde tot de harde kern criminele Marokkaanse jeugd. In 1998 was hij betrokken bij een ernstig geweldsdelict. Daarna kwam hij met de politie in aanraking voor vermogensdelicten. Daar is hij in 2003 voor veroordeeld tot 15 maanden cel.

Hofstadgroep
Bilal B. heeft in 2005 ook contacten onderhouden met leden van de Hofstadgroep. Er is ooit overwogen om hem te verstoren - hinderlijk te volgen - vanwege die contacten, maar daar is later van afgezien. Hij is ook als getuige gehoord in de zaak rondom de terreurgroep.

De laatste tijd zat hij in een psychiatrische kliniek. Daar was hij in eerste instantie opgenomen met een rechterlijk bevel, maar daar op 20 augustus voorwaardelijk ontslagen. Hij stond er nog steeds op eigen verzoek onder behandeling wegens su´cidale neigingen. Gisterochtend ging hij met een begeleider naar buiten. Hij onttrok zich aan diens aandacht waarna hij even later het bureau binnenging.

Bovenstaand nieuws werd vlak voor het middaguur verteld door hoofdofficier van justitie Leo de Wit, op een persconferentie van de Amsterdamse politie die live werd uitgezonden op AT5.

Update 12.40 uur
Als aanvulling op dit bericht de medische toestand van de neergestoken agenten.

De vrouwelijke brigadier liep een steekwond in de borst en twee in de rug op. Daarbij werd een longslagader geraakt. Na een langdurige operatie is haar leven gered. ''Haar toestand is relatief bevredigend''.

Haar mannelijke collega liep vijf steekwonden op in gezicht en schouder. Bij hem werd een hoofdslagader geraakt. Zijn luchtpijp werd op een haar na geperforeerd.
Submitter:  Bron: AT5 / FOK!