EU verscherpt acties voor vermiste kinderen
Het alarmsysteem betekent dat landen elkaar snel kunnen inschakelen voor opsporingsberichten op tv of op borden bij drukbezochte plaatsen zoals snelwegen en stations.
''Belangrijk is dat het alarmsysteem flexibel is. Geen nieuwe regels of instanties, maar elkaar gewoon praktisch helpen'', zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Hij denkt niet aan een alarm voor de hele EU, maar vooral aan opsporingsberichten in buurlanden België en Duitsland als dat zinvol is voor een kinderontvoering in Nederland.
''We moeten wel selectief zijn'', zei de minister echter. ''Als je voortdurend tientallen oproepen doet, is het gevaar dat mensen ze negeren.'' Nederland telt volgens hem een zeer beperkt aantal criminele kinderontvoeringen per jaar. ''Misschien zelfs een enkel geval. Wat niet wegneemt dat het dramatisch kan zijn.''
De beoogde internetlijst van vermiste kinderen kan nog even op zich laten wachten. Die lijst moet verschijnen op een Europese justitiewebsite, waar nog zeker enkele jaren aan wordt gewerkt. Nationale autoriteiten zoals het Openbaar Ministerie moeten de namen van de vermiste kinderen doorgeven: niet elke ongeruste moeder mag een naam invoeren.
Kinderbescherming is momenteel een speerpunt van de EU. De geruchtmakende verdwijning van de Britse Madeleine McCann in Zuid-Portugal heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat we het uiterste moeten doen om kinderen te beschermen, zei EU-commissaris Franco Frattini (Justitie).
Eerder dit jaar lanceerde Brussel al een speciaal telefoonnummer voor vermiste kinderen. Tot dusver hebben echter nog weinig landen dat nummer 116000 inwerking gesteld, zo kritiseerde EU-commissaris Franco Frattini (Justitie). Hij doelde onder meer op Nederland.
Frattini zei vandaag nog dat hij heeft gevraagd om een speciale magistraat voor kinderbescherming bij de EU-organisatie voor officieren van justitie, Eurojust in Den Haag.