Ahmadinejad uitgelachen in NY

Icoon BuitenlandsHet omstreden optreden van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad maandag op de universiteit Columbia in New York is uitgelopen op een klucht. Het staatshoofd kreeg met zijn uitlatingen niet de lachers op zijn hand maar werd wel regelrecht uitgelachen.

"In Iran hebben we geen homoseksuelen zoals in uw land", antwoordde de Iraanse leider op vragen over de recente terechtstelling van twee homo's. "In Iran hebben we dat fenomeen niet. Ik weet niet wie u heeft verteld dat we dat hebben", aldus Ahmadinejad.

De zaal, voornamelijk gevuld met studenten, barstte daarop in lachen uit afgewisseld door boegeroep. De toespraak van Ahmadinejad bevatte naast de omstreden uitlatingen over homoseksualiteit ook de gebruikelijke zinsneden over de IsraŽlische vervolging van de Palestijnen en over het Iraanse recht op een eigen nucleair programma.

Ahmadinejad wilde zijn optreden ook gebruiken om zijn reputatie als Holocaustontkenner ongedaan te maken en te ontkennen dat Teheran kernwapens wil ontwikkelen. Nog voordat hij het woord kreeg moest hij echter een stroom beledigende woorden ondergaan van de president van Columbia University, Lee Bollinger.

"Meneer de president, u vertoont alle kenmerken van een zielige en wrede dictator. Waarom bent u zo bang voor Iraanse burgers die hun opvattingen over veranderingen uiten? Eerlijk gezegd meneer de president, betwijfel ik dat u de intellectuele moed heeft deze vragen te beantwoorden. Als u naar een plaats als deze komt, maakt u zichzelf simpelweg belachelijk. Of u bent onbeschaamd provocatief of u bent wonderbaarlijk ongeschoold",aldus Bollinger.

Afgelopen week was er ook al ophef over het omstreden bezoek aan Ground Zero