Frankrijk eist leiderschap van Europa op

Icoon EuropaIcoon AmerikaDe Franse president Nicolas Sarkozy vindt dat zijn land het leiderschap van Europa op zich moet nemen. Daartoe is het land veroordeeld, meent de Fransman, omdat Europa geen visioen of ideeën heeft over de toekomst. En daarnaast, "als Frankrijk niet de leiding neemt, wie dan wel?".

De rol die Frankrijk tijdens het opstellen van het Europese Verdrag vormde, zou een acte van bekwaamheid zijn voor de leiderschapspositie. De 52-jarige president zei dit tijdens een vraaggesprek met de Amerikaanse kranten New York Times en Herald Tribune.

Frankrijks visie op de wereld
Met betrekking tot de spanningen tussen het Westen en Iran, maakte Sarkozy bekend dat Teheran haar nuclaire ambities moet inslikken. Zo niet, dan kan het land strenge sancties tegemoet zien, maar geen oorlog.

Verder wil de leider van Frankrijk dat zijn land weer wordt opgenomen in de NAVO. Daarvoor stelde hij twee eisen. Ten eerste moeten de Amerikanen accepteren dat Europa een onafhankelijk leger op poten zet, en ten tweede dient er binnen de NAVO een leidende functie te zijn weggelegd voor zijn land, "in de top".

Sarkozy's visie op Amerika
In het interview liet Sarkozy verscheidene malen aantekenen hoe veel hij van de Verenigde Staten en haar burgers hield. "Ik wil de Amerikanen kenbaar maken dat de Fransen hun vrienden zijn. Niet simpelweg bondgenoten. Wij zijn vrienden. En ik ben er trots op dat ik Amerika te vriend heb. Ik vertel dit niet alleen aan Amerikaanse media, maar ook aan Franse, en daar heb je moed voor nodig. Mijn bewondering voor het Amerikaanse dynamisme, voor de vloeibaarheid van haar samenleving en de mogelijkheid voor mensen met allerlei identiteiten om de top te bereiken, heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken".

Ook sprak de Fransman zijn lofbetuigingen over de Amerikaanse democratie uit. "Ik dacht, mijn God, wat een lange race. Wat een energie moeten jullie hebben om door zoiets heen te komen. Alle complimenten aan de Amerikaanse democratie!". Tot slot meent hij dat de VS en Frankrijk enigszins hoger staan dan menigeen ander land, omdat ze hun 'universele waarden en normen' over de rest van de wereld willen doen schijnen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.