Dagboek Tanja: geen andere Nederlanders

Icoon TerrorismeTanja Nijmeijer is de enige Nederlandse strijdster in haar eenheid van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Dit blijkt uit het dagboek dat de ex-studente bijhield en dat onlangs door Colombiaanse militairen in een verlaten FARC-kamp is aangetroffen.

Nergens schrijft Nijmeijer over Nederlandse medestrijders. De Colombiaanse krant El Tiempo stelde enkele dagen geleden op basis van het dagboek dat mogelijk meerdere Nederlanders actief waren in de FARC. Het dagblad bracht deze informatie vermoedelijk op basis van een slechte vertaling.

Als Tanja over Jans, Jansie of Janneke schrijft, gaat het waarschijnlijk over een vriendin in Nederland. De FARC-strijdster nodigt Janneke uit naar Colombia te komen, om te zien hoe haar wereld is.

Als Karel bestempelt ze een van de commandanten van het blok waar ze in zit. Het zou Carlos Lozada kunnen zijn, commandant van het zogenoemde Stedelijk Front en de Mobiele Kolonne Antionio Nariño. Karen, over wie ook werd gespeculeerd, bestaat niet.


Een video met Tanja is hier te zien bij de NOS.