Voetbal: Zwitserland verslaat Nederland

Icoon Nederlands ElftalHet Nederlands Elftal is er niet in geslaagd om van Zwitserland te winnen. In Genčve verloor de selectie van bondscoach Marco van Basten met 2-1. Tranquillo Barnetta wist twee keer voor de Zwitsers te scoren. Dirk Kuijt zorgde voor de Nederlandse productie.

Ruud van Nistelrooy keerde na veertien maanden van afwezigheid weer terug in de basis van het Nederlands Elftal. Edwin van der Sar moest verstek laten gaan. De keeper raakte woensdag, tijdens de laatste training, geblesseerd aan zijn voet. Hij werd vervangen door Maarten Stekelenburg. Bovendien riep bondscoach Marco van Basten een andere keeper op, namelijk Henk Timmer. Ook Mario Melchiot kwam niet in actie. De verdediger was namelijk ziek. Bij de Zwiters begonnen Blaise N'Kufo en Johan Vonlanthen in de basis.

Om 20:30 werd in Stade de Genčve, de thuishaven van Servette, afgetrapt. Na bijna tien minuten kreeg de Zwitserse ploeg een strafschop. Vonlanthen werd onderuit gehaald door Stekelenburg, maar de scheidsrechter paste in eerste instantie de voordeelregel toe. De tegenstander van Oranje kwam niet tot scoren. Het directe gevolg was dat de penalty alsnog werd gegeven, waarna Barnetta vanaf elf meter geen fout maakte. Na twintig minuten spelen kreeg het Nederlands Elftal, via Wesley Sneijder, de eerste kans, maar bal ging naast.

Niet veel later kreeg ook Rafael van der Vaart een mogelijkheid. Coltorti hoefde zich echter niet in te spannen om de bal te keren. Aan de andere kant waagde Maigaraz een poging, maar ook deze strandde in de handen van de keeper. Ook Van Nistelrooy kreeg een mogelijkheid op een schot. De aanvaller kreeg de bal echter niet onder controle. Vijf minuten voor rust probeerde Degen het via de rechterkant. De verdediger zette de bal voor op N'Kufo, maar deze laatste wist niet te scoren. In de slotfase van de eerste helft kregen beide ploegen een aantal kansen. Toch werd er niet meer gescoord.

Kort na aanvang van de tweede helft kreeg N'Kufo een goede kans, maar miste de scherpte. Na vijf minuten spelen wist Zwitserland de voorsprong te vergroten. Het was Barnetta die opnieuw trefzeker was. Direct na de hervatting kwam het Nederlands Elftal terug door een treffer van Dirk Kuijt, die op aangeven van Ryan Babel binnen wist te schieten. In de 61e minuut kreeg Babel goede mogelijkheid, maar wist deze niet te verzilveren.

Een kwartier later probeerde Lichtsteiner het eens van afstand, maar de bal kwam uiteindelijk op de lat terecht. Het duel leek daarna enigszins dood te bloeden. De ploegen kregen nog wel kansen, maar het beste was er wel vanaf. Tien minuten voor het einde probeerde Van Bronckhorst het eens van afstand. De bal vloog echter huizenhoog over. Aan de andere kant deed Yakin hetzelfde. Toch kwam Oranje in de slotfase nog dicht bij het doel van de Zwitsers, maar er werd niet gescoord. In blessuretijd kreeg Seedorf nog een kans op de gelijkmaker, maar de middenvelder schoot de bal naast het doel.

Voor meer nieuws over het Nederlands Elftal kijk je op de FOK! Voetbalmanager!