Huis van de Koran in Heilig Landstichting
Naast het Huis van de Koran wil het museum ook een Huis van Mohammed en een museummoskee bouwen. Het voormalige Bijbels Openluchtmuseum is enkele jaren geleden een nieuwe weg ingeslagen. Van een traditioneel katholiek pelgrimsoord moet het een intercultureel museum worden voor jodendom, christendom en islam.
Khadija Al-Lawati, ambassadeur van het Sultanaat van Oman, overhandigt de moslimbijdrage pas in januari volgend jaar aan de museumdirectie. Al-Lawati en de directie besloten echter kortgeleden om het besluit nu al bekend te maken. Daarmee willen ze laten zien dat er in Nederland ''toch volop kansen zijn voor interculturele samenwerking.'' Het Sultanaat en de museumdirectie vertrouwen op ''een samenleving waarin cohesie en vertrouwen sterker zijn dan wantrouwen en soms zelfs haat,'' aldus een verklaring.
Museumpark Oriëntalis wil in 2011 klaar zijn met een ingrijpende herinrichting. Behalve een Huis van de Koran moet er in het uitgestrekte natuurgebied bij Nijmegen dan ook een Huis van Jezus, een Huis van Mozes, een Bijbelhuis, een Tenachhuis, een Jeruzalemhuis, een Huis van Ontmoetingen en een Spiritual Garden zijn gerealiseerd. Het is de bedoeling dat de bezoeker in de diverse huizen doordringt tot de kern van de drie heilige boeken.
Overigens is het bestuur van het museum nog verwikkeld in een juridische procedure met bisschop Hurkmans van Den Bosch. De bisschop wil dat het voormalige Bijbels Openluchtmuseum zich juist weer meer richt op het christendom en het katholiek geloof. Het bestuur wil van de bemoeienissen van de bisschop af, omdat deze het voortbestaan van het museum daardoor in gevaar zou brengen.