Turks leger valt Noord-Irak binnen

Icoon OorlogIn Noord-Irak heeft het Turkse leger aanvallen uitgevoerd op verschillende dorpen nabij de Turkse grens. De aanvallen zijn uitgevoerd met vliegtuigen en artillerie. Dat meldt een woordvoerder van de Iraakse regering. Hij heeft Ankara opgeroepen om de aanvallen te staken en terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De spanningen tussen Turkije en Irak zijn de laatste tijd toegenomen door de aankondiging van Turkse zijde van plannen om stellingen van de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK in Irak aan te vallen, dit tegen de zin van Bagdad. Volgens de Turken worden vanuit Noord-Irak aanslagen op Turkse doelen voorbereid. Eerder vandaag lieten twee Turkse soldaten het leven en raakten er zes gewond bij een bomaanslag op een militair voertuig.

Volgens de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, heeft het Turkse leger 140.000 troepen naar het Turks-Iraakse grensgebied gestuurd. Dat aantal wordt door de Verenigde Staten in twijfel getrokken. De Amerikanen zeggen de Turken te willen helpen, maar geven ook aan de handen vol te hebben aan de opstandelingen elders in Irak. De Iraakse regering hoopt met de Turkse regering een oplossing voor het conflict te vinden, al dan niet met Amerikaanse bemiddeling.
Zie ook Turkije valt Koerdische stellingen in Irak aan op het FOK!Forum !