Mysterie over 666 op oud graf in kerk Harderwijk

Twee inwoners van Harderwijk hebben een 'groot mysterie' ontdekt dat de plaatselijke Grote Kerk herbergt. Menno Vijlbrief en Rick Elie zagen tijdens een open dag dat op een grafsteen in de vloer van de kerk het nummer 666 stond gegraveerd. Kennelijk was dat nog nooit iemand opgevallen of had er niemand bij stilgestaan.

Het betreft de grafsteen van T. Hooyberg. Het nummer van het beest 666, zoals dat in de Bijbel wordt beschreven, staat in grote letters juist boven de naam van de in 1797 overleden architect.

Vijlbrief en Elie wilden weten wat het cijfer 666 inhield. De koster kon het hen niet vertellen evenmin als het Stadsmuseum. Wel is bekend dat in het overlijdensjaar van de architect Harderwijk werd geteisterd door hevig noodweer. De oostmuur van de kerktoren stortte in, waardoor onder meer het halve schip werd verwoest. Het is de twee vrienden echter nog onduidelijk wat de architect met het noodweer van doen kan hebben gehad.

Ook met het grafnummer is iets vreemds aan de hand. Een oud kerkregister vermeldt dat Hooyberg in graf 104 ligt. Een later register heeft het over nummer 105. Wie echter op zoek gaat naar graf 105 komt een steen tegen waarop geen naam is geschreven. Alleen een dubbel rondje met een kruis... een Keltisch kruis. Het St. Johns kruis, zo blijkt uit nasporingen. Dagblad De Stentor is nu op zoek naar mensen die het mysterie kunnen ontrafelen.