Bevolking steunt Balkenende met EU-verdrag

Icoon Europa Een meerderheid van de Nederlanders wil dat een nieuw EU-verdrag opnieuw voorgelegd wordt aan de bevolking. De lijn van premier Jan Peter Balkenende om alleen een wijzigingsverdrag te sluiten wordt breed gesteund. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl.

Als de wensen van Balkenende worden ingewilligd zou een ruime meerderheid voor het nieuwe verdrag stemmen. Nederlanders steunen met name het schrappen van de passage dat de Europese grondwet boven de nationale wetten staat. Ook steunt de bevolking het idee dat er op veel beleidsterreinen met unanimiteit gestemd moet worden. Dat betekent dat elke lidstaat het eens moet zijn om een besluit door te voeren.

Overigens zijn er ook ideeën van Balkenende die minder steun krijgen. Zo willen de Nederlanders wel dat de Europese vlag in het verdrag opgenomen wordt. Ook zijn zij niet tegen de Europese minister van Buitenlandse Zaken. Balkenende wil daar geen minister, maar Europese coördinator van Buitenlandse Zaken. Verder blijkt uit de peiling dat een groot deel van de Nederlanders tegen de toetreding van Turkije is.

Met dank aan NILATS voor de submit.