Milli Görüs waarschuwt Amsterdam

De gemeente Amsterdam kan de Turks religieuze beweging Milli Görüs maar beter niet weigeren een nieuwe moskee te bouwen, want het verzet van Turkse zijde zal dan enorm zijn. Die waarschuwing uit Fatih Dag, voorzitter van de Turkse moskeekoepel Milli Görüs, vandaag in dagblad Trouw.

De Westermoskee zal er volgens Dag komen. ''Als de overheid dat dwarsboomt, dan gaan we demonstreren. Ik zal daartoe Turken uit heel Europa oproepen. Ik hoop op een vreedzame optocht en een geweldloze opstand, maar ik vrees dat het uit de hand loopt. Onze mensen zijn emotioneel en er kan zomaar een gek tussen lopen.'' Dag verwacht ook dat tv-zender Al-Jazeera een mogelijk 'NEE' tegen de Westermoskee groot zal brengen. ''En ik sta ze te woord. Wat de gevolgen zijn? Ik houd mijn hart vast.''

De bouw van de Westermoskee staat op losse schroeven na berichten over aandelenzwendel door de conservatieve organisatie en eerder al doordat de moskee een fundamentalistische koers zou gaan voeren omdat de Duitse 'extremistische' tak van Milli Görüs het zeggenschap zou krijgen. De bereidheid van de gemeente Amsterdam en woningbouwvereniging Het Oosten om nog samen te werken aan het project is tot bijna het nulpunt gekelderd.

Voorzitter Dag: ''Iedereen wil van ons af, maar dat gaat niet lukken.'' Volgens hem gaat de bouw door, in eigen beheer. En daarvoor heeft Milli Görüs de medewerking van woningbouwvereniging Het Oosten helemaal niet nodig. Het plan is om de woningbouwvereniging uit te kopen zodat een nieuwe Westermoskee volledig onder bestuur van het Keulse hoofdkwartier van Milli Görüs zal vallen.

Enclave
Over de bouw van de Westermoskee is door voormalig voorzitter Haci Karacaer ooit twaalf jaar lang onderhandeld, waarbij de angst voor een fundamentalistische enclave in Amsterdam moest worden weggenomen. In mei 2006 werd Karacaer door het Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs aan de kant geschoven.

De bouw van de Westermoskee was ooit het paradepaardje van de integratie. In maart 2006 gaf toenmalig Justitie-minister Piet Hein Donner het feestelijke startsein voor de bouw van het gebedshuis. Veel verder is het nooit gekomen.Komt ie wel, komt ie niet?